Formula SAE

Ce este Formula SAE

Formula Student este o competiţie internaţională ce a avut loc pentru prima oară în Statele Unite ale Americii la sfârşitul anilor ’80. Fiind organizată de SAE, Societatea Inginerilor de Automobile, Formula Student este una din principalele surse de formare şi recrutare a inginerilor pe plan mondial. Deşi este considerată antecamera inginerilor din Formula 1, principalul obiectiv vizat de evaluatori este formarea unei echipe complete ce nu numai proiectează ci şi construieşte un monopost, îşi caută singura susţinere şi îşi administrează resursele respectând regulile stricte ce se impun de Formula SAE. În acest fel, Formula Student este un pas de început pentru orice student ce doreşte să se afirme la un nivel cât mai înalt.

Ideea din spatele Formulei SAE

Ideea din spatele Formulei SAE este ca o echipă de studenţi produce o maşină pentru piloţi amatori. Această maşină se va produce într-o serie de 1000 de bucăţi şi va trebui să îndeplinească anumite cerinţe. Competiţia este în aşa fel gândită încât toate aspectele sunt evaluate, de la construcţia propriu-zisă la calcularea costurilor şi fiabilitatea produsului. De aceea, concursul este structurat în probe statice şi dinamice.

Ce este SAE International?

SAE International este o asociaţie globală de 115.000 de ingineri şi experţi tehnici în industria auto, aerospaţială şi cea de vehicule comerciale. Nucleul SAE se bazează pe competenţa, dezvoltarea de standarde, învăţăminte durabile, şi prin braţul său caritabil, Fundaţia SAE, ajută programe ca „A world in motion?” şi „Collegiat Design Series”.
www.sae.org

Probele statice şi dinamice

Probele statice constau în: inspecţia tehnică (nu se acordă puncte, se verifică doar conformitatea cu regulamentul), costuri şi producţie (100 de puncte) şi design (75 de puncte). Probele dinamice sunt: acceleraţie (75 de puncte), skid-pad (50 de puncte), autocross (150 de puncte) şi anduranţă (300 de puncte).

Reguli şi documente importante

Puteti găsi regulamentul şi toate documentele referitoare la Inspecţia Tehnică, Design, Costul şi Operaţiile competiţiei de pe site-ul oficial Formula SAE http://students.sae.org/competitions/formulaseries/rules